Senaste nytt om Ukraina-kriget – Finwire summerar senaste nyheterna

Publicerad

Rysslands invasion i Ukraina är nu inne på sin sjätte dag och det fortsätter att vara ett omfattande nyhetsflöde. De finansiella marknaderna föll initialt under måndagen men återhämtade sig mot eftermiddagen. På onsdagen är det överlag stigande börser i Asien medan det i Europa indikeras en nedgång på drygt en halv procent.

Den ryska rubeln tycks ha stabiliserat sig något och handlas till 102 mot dollarn, efter måndagens ras där valutan tappade cirka 20 procent av värdet. Samtidigt har bitcoin tagit fart och stärkts de senaste dagarna i ett tecken på att sanktionerna mot Ryssland skapar ökad efterfrågan för kryptovalutor.

Nedan summerar Finwire ett urval av senaste dygnets nyheter

– Över en halv miljon människor har flytt Ukraina enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.
– Under natten har Ryssland skjutit ett hundratal missiler mot mål i Ukraina, bland annat i näst största staden Charkiv.
– En rysk militärkonvoj har nått utkanterna av Kiev och är 64 kilometer lång enligt amerikanska Maxar Technologies som har analyserat satellitbilder. Tidigare uppgifter pekade på att konvojen var 27 kilometer lång.
– Internationella domstolen i Haag påbörjar utredning av situationen i Ukraina efter att landet anmält Ryssland.
– Turkiet kommer att stoppa krigsfartyg från att passera i sunden Dardanellerna och Bosporen.
– EU fryser tillgångar och inför reseförbud för fler ryska oligarker med nära band till president Vladimir Putin.
– Kanadas premiärminister Justin Trudeau meddelade att landet planerar att förbjuda import av rysk olja.
– Energijätten Shell följer efter branschkollegorna BP och Equinor och ska dra sig ur ryska samarbeten och avser även avsluta sitt engagemang i gasledningen Nord Stream 2.
– USA utvisar tolv ryska FN-diplomater som uppges ha ägnat sig åt ”icke-diplomatiska” aktiviteter.
– Norge och Finland skickar vapen och ammunition till Ukraina. Sveriges riksdag har godkänt att bland annat pansarskott och skyddsvästar skickas till Ukraina.
– Indexjätten MSCI kan komma att plocka bort Ryssland från sina index, ett beslut som företagets indexchef Dimitris Melas kallar ett ”naturligt steg”.
– Teknikjättar som Microsoft, Facebook, Youtube, Twitter och Tiktok blockerar ryska statligt kontrollerade RT och Sputnik i EU.
– Fiskodlingsjätten Bakkafrost stoppar försäljning av lax till Ryssland.
– Filmstudios som Walt Disney, Sony och Warner Bros. pausar filmpremiärer på biografer i Ryssland.
– Ryssland bojkottas i sportvärlden, bland annat avbryter NHL sina affärsrelationer med landet. Fifa och Uefa har även meddelat att Ryssland stängs av från all internationell fotboll.

Stefan Linnér
stefan.linner@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Annons