Saab vinnare på Stockholmsbörsen efter stororder, OMXS30-index ökade 0,3 procent

Publicerad

Stockholmsbörsen handlades runt nollstrecket under större delen av måndagen men stängde till slut svagt uppåt. Utvecklingen på de stora Europabörserna var blandad medan Wall Street inledde uppåt.

Vid stängning var OMXS30-indexet upp 0,34 procent till 2 206,34.

Bland de ledande aktierna, som ingår i OMXS30-index, steg SBB B 7,2 procent medan Sinch var upp 2,9 procent. Sämst utveckling hade Astra Zeneca med minus 1,7 procent medan Nordea noterades ned 1,3 procent.

I nyhetsflödet sågs försvarsbolaget Saab ta emot en beställning från regeringen i ett land i västvärlden gällande ett antal försvarssystem och materiel. Ordervärdet är 4,3 miljarder kronor och leveranser är planerade 2025-2027. Aktien steg 2,6 procent.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca lanserar hälsoteknikföretaget Evinova, som ska accelerera innovation inom life science-sektorn, genomförandet av kliniska prövningar och bättre hälsoresultat. Evinova kommer att verka som ett separat hälsoteknikföretag inom Astra Zeneca.

Essity bekräftar i ett pressmeddelande att diskussioner pågår med ett antal intressenter gällande en potentiell transaktion som rör hygienbolagets aktier i Vinda. I slutet av april meddelande Essity att man skulle inleda en strategisk översyn av sitt 51,59-procentiga ägande i det Hongkongnoterade hygienbolaget. B-aktien var oförändrad.

Fastighetsbolaget Emilshus har genomfört en riktad nyemission på cirka 200 miljoner kronor före emissionskostnader. Teckningskursen är fastställd genom ett accelererat bookbuilding-förfarande och motsvarar en rabatt på cirka 3,9 procent jämfört med fredagens stängningskurs.
Aktien sjönk 3,6 procent.

Fastighetsinvestmentbolaget Fastator var ned 8,8 procent. Bolagets vd var i blickfånget sedan Aftonbladet publicerat uppgifter om att Joachim Kuylenstierna uppmärksammats i en bok där han i inspelade samtal hörs beskriva upplägg för penningtvätt. Samtalet är inspelat i september 2009. Fastators styrelse tillsätter en intern utredning för att gå till botten med den information som kommit fram om Kuylenstiernas historiska förehavanden genom sin tidigare arbetsgivare.

På analysfronten har Nordea höjt rekommendationen på Atlas Copco till köp från behåll. A-aktien steg 1,1 procent.

Carnegie har sänkt Munters till behåll från köp. Aktien sjönk 2,8 procent.

Dagens Industri ger köpråd för Fagerhult. Aktien steg 6,1 procent.

Börsveckan sätter köp på Mentice. Aktien gick upp 7,8 procent.

Lars Johansson
lars.johansson@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Annons