Saab steg till nytt kursrekord på Stockholmsbörsen, OMXS30-index ökade 0,1 procent

Publicerad

Stockholmsbörsen handlades svagt uppåt på måndagen. Ute i Europa sågs en oregelbunden utveckling vilket också var fallet på Wall Street i inledningen.

Vid stängningen var OMXS30-indexet upp 0,13 procent till 2 438,64. Aktier för cirka 15,2 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

Bäst utveckling bland börsens större industrisektorer hade finans med en uppgång på 0,8 procent. I andra vågskålen låg råvaror och fastigheter i botten med minus 1,2 procent vardera.

Bland de ledande aktierna, som ingår i OMXS30-index, steg Kinnevik 5,4 procent medan Tele 2 var upp 5,3 procent. Sämst utveckling hade Electrolux med minus 4,6 procent medan Sinch noterades ned 3,1 procent.

Investmentbolaget Kinnevik steg på beskedet om försäljning av aktieinnehavet i Tele2 till Freya Investissement för totalt 13 miljarder kronor. Freya Investissement är ett bolag som kontrolleras gemensamt av franska telekomjätten Iliad och Xavier Niels NJJ Holding.

Fastighetsbolaget SBB har ingått ett avtal med amerikanska förvaltaren Castlelake om att bilda ett nytt samriskbolag, SBB Infrastructure. Som ett led i detta kommer SBB Infrastructure att uppta ett lån på cirka 5,2 miljarder kronor från Castlelake, med stöd av Atlas SP Partners, för att bland annat finansiera förvärv av fastigheter från SBB. B-aktien var ner 0,8 procent.

Försvarskoncernen Saab steg ytterligare 4,2 procent och noterade under dagen ånyo ett nytt kursrekord. Ungerns parlament röstade på måndagseftermiddagen som väntat ja till Sveriges Nato-ansökan. Därmed togs ett av de sista stegen för Sverige att bli Natos medlem nummer 32.

Bland måndagens rapportbolag noterades att bioteknikbolaget Xbrane Biopharma ökade omsättningen till 67 miljoner kronor, från 17 miljoner, i fjärde kvartalet. Samtidigt försvagades ebitda-resultatet till -69 miljoner kronor, från -51 miljoner. Aktien sjönk 4,9 procent.

Biogas- och biogödselproducenten Biokraft International avser att genomföra en företrädesemission. Emissionen syftar till att finansiera återköpet av bolagets seniora gröna obligationer. Storleken på emissionen är ännu inte fastställd, men styrelsen tänker vid extrastämman föreslå att den uppgår till maximalt cirka 650 miljoner kronor, efter transaktionskostnader. Aktien var oförändrad.

Textilåtervinningsbolaget Renewcell meddelade på söndagen att bolaget kommer att ansöka om konkurs till Stockholms tingsrätt. Bolaget hänvisar beslutet till att man inte lyckats säkra tillräcklig finansiering för att kunna slutföra sin strategiska översyn som aviserades den 20 november förra året.

På analysfronten inledde Citigroup bevakning på Nibe med köp. Aktien sjönk 1 procent.

Pareto Securities inledde bevakning på Powercell med köp. Aktien steg 5,5 procent.

Kepler Cheuvreux höjde sin rekommendation för FM Mattsson Mora till köp (behåll). Aktien ökade 4,1 procent.

Kempen höjde Catena till köp (neutral). Aktien sjönk 2,3 procent.

Dagens Industri satte rekommendationen köp för Bilia. Aktien steg 6,8 procent.

Börsveckan gav köpråd för Doro. Aktien ökade 5,3 procent.

Börsveckan gav köpråd för Camurus. Aktien sjönk 1,3 procent.

Börsveckan gav köpråd för Vestum. Aktien steg 3,8 procent.

Lars Johansson
lars.johansson@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Annons