Rysslands intressen måste säkerställas under ett iranskt kärnenergiavtal – Kreml

Publicerad

Kreml varnar väst att dess intressen måste säkerställas om det ska bli ett kärnenergiavtal med Iran, rapporterar Reuters.

Talespersonen Dmitrij Peskov uppgav att det är ”en aspekt” som måste räknas in då sanktionerna direkt påverkar Rysslands intressen.

USA frånträdde kärnenergiavtalet med Iran under Trumpadministrationen och istället återinfördes sanktioner mot landet.

I samband med att diskussionerna återupptagits om ett nytt kärnenergiavtal har Ryssland krävt att dess handel med Iran måste vara garanterad under avtalet, något som USA motsatt sig.

Annars vill Ryssland se att kärnenergiavtalet träder i kraft så snart som möjligt. Det uppgav utrikesminister Sergej Lavrov efter att ha hållit möte med sin iranska motpart i Moskva. Enligt Lavrov ska Ryssland ha fått skriftliga försäkringar från Washington om att sanktionerna mot Moskva inte hindrar samarbete inom ramen för avtalet.

Separat har Irans utrikesminister Hossein Amirabdollahian sagt att Ryssland och kriget i Ukraina inte kommer hindra att avtalet återupptas. Om avtalet återupptas skulle det öppna för lättade sanktioner mot Iran och att dess olja på nytt kommer ut på världsmarknaden.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se

Annons