Rysslands ekonomi minskade med 2,5 procent i fjol men slog förväntningarna, enligt Putin

Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin sade på tisdagen att den ryska ekonomin troligen minskade med 2,5 procent under 2022, men utvecklades bättre än vad många experter hade förväntat sig. Det rapporterar Reuters.

Putin talade på ett möte där bland andra finansministern och centralbankschefen deltog.

– Den faktiska dynamiken visade sig vara bättre än många expertprognoser. Enligt departementet för ekonomisk utveckling sjönk Rysslands BNP i januari-november 2022, men bara med 2,1 procent, sade Putin.

– Vissa experter i vårt land, för att inte tala om utländska, förutspådde en nedgång på 10 och 15 procent eller till och med 20 procent. För året som helhet förväntas tillväxten falla med 2,5 procent, tillade presidenten.

Rysslands krig mot Ukraina har lett till en lång rad sanktioner från Nordamerika och Västeuropa, vilket har drabbat vissa sektorer i den ryska ekonomin, exempelvis har de största ryska bankerna stängts av från betalningsnätverket Swift, tillgången till västerländsk teknik har minskat och Rysslands möjligheter att exportera olja och gas har minskat.

Moskva har dock hävdat att den ryska ekonomin är motståndskraftig och att sanktionerna har slagit tillbaka mot västerländska länder som en bumerang i form av hög inflation och höga energipriser.

https://www.reuters.com/world/europe/putin-russian-economy-likely-shrank-25-2022-beating-expectations-2023-01-17/

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Annons