Ryssland vill flytta havgränsen i Finska viken mot Finland och Litauen

Publicerad

Ryssland vill flytta havsgränsen vid Finska viken mot Finland och Litauen för att man anser att nuvarande gränsdragning inte motsvarar dagens geografiska omständigheter, skriver Svenska Yle med hänvisning till ryska Tass och Moscow Times.

Enligt förslaget skulle gränsen ensidigt flyttas i Finska vikens östra delar kring de ryska öarna, och i området vid ryska enklaven Kaliningrad. För Finlands räkning skulle gränsen dras om nära de ryska öarna Hogland, Sommarö, Rödskär, Tyterskär och Vigrund. Exakt hur gränsomdragningarna skulle ske framgår ej.

De ryska nyhetssidorna hänvisar till ett utkast publicerat på ryska regeringens hemsida som varken Yle eller Finwire kunnat ta del av.

”Enligt medieuppgifter håller Ryssland eventuellt på att se över definitionen av de maritima zonerna i Finska viken. Utrikesministeriet håller på att utarbeta detaljerna. FN:s havsrättskonvention innehåller bestämmelser om fastställande av kuststatens maritima zoner och även om kontroll av dessa. Vi antar att Ryssland, som är part i konventionen, agerar i enlighet med detta. Det är värt att komma ihåg att det också är en hybridpåverkan att skapa förvirring. Finland är inte förvirrat”, skriver Finlands utrikesminister Elina Valtonen på plattformen X.

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan, säger till Aftonbladet att han personligen ser det ryska beskedet som en eskalering.

”Jag tycker personligen att man bör se över Ålands traktat och Ålands demilitarisering. Och inte minst det ryska konsulatet i Mariehamns status”, säger han.

Nils Lolk
Nyhetsbyrån Finwire

Annons