Ryssland har bett Kina om militär utrustning – FT

Publicerad

Ryssland har bett Kina om militär utrustning för sin invasion i Ukraina, enligt amerikanska myndighetspersoner. Det rapporterar Financial Times.

Det är oklart vad för sorts utrustning som Moskva efterfrågar. Kina uppger sig inte känna till att Ryssland lämnat in en sådan förfrågan.

”Kina är djupt bekymrade över Ukrainasituationen. Vi hoppas innerligt att situationen kommer att lätta och freden kommer tillbaka tidigt”, sade Liu Pengyu, talesperson för Kinas ambassad i USA.

USA har redan skickat en varning till Peking att inte försöka undergräva dess sanktioner genom att leva upp till Rysslands utrustningsförfrågan.

”Vi kommer att försäkra att varken Kina, eller någon annan, kan kompensera Ryssland för dessa förluster. När det gäller de specifika sätten att göra det, återigen, kommer jag inte att lägga ut allt detta offentligt, men vi kommer att kommunicera det privat till Kina, som vi redan har gjort och kommer att fortsätta att göra”, sade USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan i amerikansk tv.

Sullivan ska träffa Kinas utrikestopp Yang Jiechi i Rom under måndagen. Vid mötet kommer man bland annat prata om Ukrainakrigets påverkan på regional och global säkerhet, enligt Emily Horne, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se

Annons