Regeringen beviljar investering på 1,3 miljarder kronor i luftvärnsregementet i Halmstad

Regeringen beviljar nu en miljardinvestering i nybyggnation av luftvärnshallar i Halmstad. Investeringen är en del i regeringens arbete med att stärka Sveriges försvarsförmåga. Det framgår av ett pressmeddelande från Finansdepartementet.

Regeringen har med anledning av Rysslands invasion av Ukraina och det försämrade säkerhetspolitiska läget sedan tidigare beslutat om att anslagen till det militära försvaret ska öka med 2 miljarder kronor under 2022, samt att försvarsanslagen ska nå två procent av BNP så snart det är möjligt. Nu beviljar regeringen Fortifikationsverket att göra en investering om 1,3 miljarder kronor i luftvärnsregementet i Halmstad.

– Nu tar vi ytterligare ett steg för att stärka Sverige och vår försvarsförmåga. Den här investeringen banar väg för ett kraftigt förstärkt luftförsvar. Det är särskilt angeläget mot bakgrund av Rysslands invasion av Ukraina, säger finansmarknadsminister Max Elger.

Luftvärnsregemente 6 i Halmstad utgör stommen i det markbaserade luftförsvaret med uppgift att stödja krigsförband och militära operationer samt skydda befolkning och infrastruktur från till exempel attackflygplan och kryssningsmissiler.

Parallellt med det pågående införandet av luftvärnssystem 103, det amerikanska Patriot, behöver regementet bland annat en ny, större utbildningshall med kontor samt lektionssalar i syfte att bedriva utbildning, träning och materielunderhåll.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Annons