PriorNilsson Realinvest minskade 3,79 procent i februari – ökat i Castellum, Nyfosa och Lundbergs

Publicerad

Fonden PriorNilsson Realinvest minskade 3,79 procent i februari, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som minskade 10,60 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 8,36 procent och är därmed bättre än index som har minskat 19,39 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Inledningsvis skriver förvaltaren att februari fortsatte att präglas av stora nedgångar med anledning av den geopolitiska situationen i Ukraina samt den höga inflation som fortsätter oroa marknader världen över. Börsen brukar ogilla osäkerhet och just nu finns det mycket av den varan.

”Få hade väl trott och alla har hoppats att det vi ser i skrivande stund i Ukraina inte skulle ske. Tyvärr är vi där nu och ett krig har inga vinnare. Lidande och förstörelse och ekonomiska konsekvenser av olika grad drabbar massor med medmänniskor. Företag drabbas av diverse konsekvenser såsom högre kostnader och oanvändbara produktionsanläggningar i Ryssland med mera”, skriver förvaltaren.

Vidare skriver förvaltaren att flera länder drabbas hårt av stigande energipriser både på kort och lång sikt. Priset på många råvaror kan också komma att stanna på de nya höga nivåerna man nu ser. Detta leder till att kriget troligtvis trycker upp inflationsdata ytterligare och sätter ännu mer press på centralbankerna.

Främsta bidragsgivarna till fondens utveckling var Boliden, Akelius, Lundin Mining.

Gällande aktiviteten i fonden har man ökat exponeringen mot fastighetsbolag samt minskat exponeringen mot råvarubolag och konsumentbolag.

På bolagsnivå har fonden köpt aktier i Castellum, Nyfosa och Lundbergs. Fonden minskade innehaven i Telia, Boliden, samt sålde av hela innehavet i Maersk.

Vid utgången månad var de tre största innehaven Corem, Telia följt av Castellum, med portföljvikterna 8,3, 7,0 respektive 6,8 procent.

PriorNilsson Realinvest, %februari, 2022Fond MM, förändring i procent-3,79Index MM, förändring i procent-10,60Fond i år, förändring i procent-8,36Index i år, förändring i procent-19,39

Felicia Söderqvist
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Annons