Peter Gyllenhammar tror 2023 blir ett förlorat börsår – spår ras för Sagax – Di

Publicerad

Finansmannen Peter Gyllenhammar tror att 2023 blir ett förlorat börsår. Det skriver han i sitt helägda bolag PGAB:s årsredovisning, enligt Dagens industri.

Gyllenhammar bedömer att inflationen kommer gå ner väsentligt nästa år, men att räntorna inte väntas sänkas från nuvarande nivåer.

Därutöver ser han också ett antal fortsatta krishärdar i världen, både politiska och finansiella.

”Om läget förvärras i någon av dessa, finns det fortsatt betydande fallhöjd i marknaden totalt sett. Men även om vi får se en lösning på hemskheterna i Ukraina, även om energiförsörjningen förbättras i Europa, halvledarleveranserna kommer i gång och ’gröna’ industriprojekt stimulerar delar av ekonomierna, så ser jag inte att börsen ska stiga under 2023”, skriver Gyllenhammar.

I årsredovisningen vågar sig Gyllenhammar också på att prognostisera att ett fastighetsbolag kommer rasa rejält under 2023.

”2021 var min rödaste flagga hissad för bland andra SBB-aktien – i år sticker jag ut hakan och konstaterar att det utomordentligt välskötta men våldsamt högt värderade Sagax bör falla i kurs rejält från nuvarande nivå”, skriver han.

Peter Gyllenhammar är miljardär med poster i börsnoterade bolag som Duroc, Studsvik, Scandbook och Polygiene. Han äger via PGAB också träkoncernen Sonsab och brittiska ventilationsbolaget Johnson & Stanley.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se

Annons