Penser Sustainable Impact minskade 2,62 procent i oktober – globala temperaturen fortsätter stiga

Publicerad

Fonden Penser Sustainable Impact A minskade 2,62 procent i oktober. Sedan årsskiftet har fonden minskat 5,14 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Jonas Thulin.

Fonden bidrar fortsatt till 15 av de 17 hållbarhetsmål som FN etablerat.

Inledningsvis lyfter förvaltaren att ett nytt globalt värmerekord registrerades under oktober. Detta menar förvaltaren tyder på att 2023 med stor sannolikhet kommer bli det varmaste året sedan mätningarna inleddes.

”Temperaturökningarna har påverkat klimatet på Antarktis, samt orsakat extremväder (El Nino-förhållandena) som fortsatte utvecklas i Stilla havet kring ekvatorn. Däremot är avvikelserna lägre än de som nåddes vid denna tidpunkt under utvecklingen av de historiskt starka händelserna 1997 och 2015”, skriver förvaltaren och fortsätter.

”Som läsare kanske kommer ihåg fick vi ett par stormar i stora delar av Europa. Stormen Babet drabbade norra Europa, och stormen Aline påverkade Portugal och Spanien med kraftig nederbörd och översvämningar”.

Thulin hoppas att detta nu får stort utrymme under COP28-mötet.

De främsta bidragsgivarna till fondens portfölj under månaden var Dassault Systemes, Pearson, Verbund, Novo Nordisk och Essity.

I den negativa vågskålen fanns istället Genmab, Owens-Corning, Scatec, Kurita Water Industries och VMware.

De största innehaven i portföljen vid månadsskiftet var Dassault Systemes, General Mills och Xylem med portföljvikter om 2,47, 2,35 respektive 2,32 procent.

Penser Sustainable Impact A, %oktober, 2023
Fond MM, förändring i procent-2,62
Fond i år, förändring i procent-5,14

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Annons