Oljebolag är en potentiell hedge i tider av kris – Affärsvärlden

Publicerad

Höga oljepriser, hög geopolitisk risk och en stigande räntebana karaktäriserar starten på 2022. Kanske kan oljebolag fungera som en intressant hedge i dessa tider. I alla fall för den som tror på ett högt pris under en längre period. Affärsvärlden går i en analys på fredagen igenom ett par av världens största aktörer och en handfull nordiska bolag.

Tidningens urval av elva oljebolag handlas i ett genomsnittligt p/e-tal på 8,0 på vinstprognoserna för 2022.

”Putin har gjort att tidigare tveksamma länder nu ser mer intressanta ut, när världens energiberoende länder försöker hitta alternativa spelare för att täcka upp den förlorade produktionen från Ryssland. Plötsligt framstår den geopolitiska risken i Saudis Aramco som låg. Likaså för svensklistade men Omanbaserade Tethys”, skriver Affärsvärlden.

”Kanske är det dock bäst att ta det säkra före det osäkra. Ryssland är en geopolitisk risk som har realiserats. Investerare bör inte nödvändigtvis fly till ny geopolitisk risk som ännu inte har materialiserats. I termer av bolag med lägre geopolitisk hittar vi Equinor, Chevron och IPC. Även Aker BP har låg geopolitisk risk men desto högre skattesats”, avslutar tidningen sin analys.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Annons