Odin Norge ökade 2,15 procent i februari – gynnas av stigande råvarupriser

Publicerad

Fonden Odin Norge C SEK steg 2,15 procent i februari, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 4,13 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 1,11 procent och är därmed sämre än index som har ökat 2,61 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Atle Hauge.

Inledningsvis skriver förvaltaren att februari var en fortsatt skakig månad för världens börser framförallt på grund av Rysslands invasion av Ukraina. Samtidigt lyckades den norska marknaden leverera relativt god avkastning under perioden.

”Den nu omdiskuterade rotationen av det som ofta kallas ”tillväxtaktier” till ”värdeaktier” har fortsatt, och vi ser mycket av samma bild kring höga råvarupriser som bidragit till att Oslo Börs har gått bra i förhållande till andra marknader”, skriver förvaltaren.

De främsta bidragsgivarna till fondens avkastning under månaden var Kongsberg Gruppen, Equinor, Måsøval, Multiconsult och Mowi. I den negativa vågskålen fanns bland annat Telenor, Aker BP, Borregaard, Subsea 7 och Atea.

Största innehaven i fondens portfölj var vid månadsskiftet Borregaard, Kongsberg Gruppen och Equinor med portföljvikter om 7,40, 7,24 respektive 5,59 procent.

Gällande fondens sektorfördelning var dagligvaror största sektor med 20,65 procent av exponeringen. Näst största sektor var industrivaror och -tjänster med 19,51 procent.

Odin Norge C, %februari, 2022Fond MM, förändring i procent2,15Index MM, förändring i procent4,13Fond i år, förändring i procent1,11Index i år, förändring i procent2,61

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Annons