Midsummer mörkade större kapitalbehov – DI

Publicerad

Solenergibolaget Midsummer tog i mitten av maj in 180 miljoner kronor i en företrädesemission som inte blev fulltecknad. Planen var att ta in 278 miljoner kronor.

Bolaget berättade då inte för marknaden att ytterligare hundratals miljoner kronor i finansiering och därmed nyemissioner behövs innan positivt kassaflöde nås. Den uppgiften fick bara ett begränsat antal investerare ta del av, kan Dagens industri avslöja.

I en presentation som tidningen tagit del av, som tilltänkta garanter i emissionen fick, framkommer också vid vilken produktionsnivå som bolaget räknar med att bli kassaflödespositivt. Dessutom finns hittills hemliga namn på motparter i Midsummers omfattande avsiktsförklaringar. Även företag som Midsummer säger sig ha långt framskridna diskussioner med och där de totala volymerna uppges vara ännu större än i avsiktsförklaringarna finns med i materialet.

Ingen av dessa uppgifter finns med i det prospekt som Midsummer senare skickade ut inför företrädesemissionen. I presentationen står att Midsummer blir kassaflödespositivt vid en årlig produktion om 250 megawatt solceller.

En fabrik för 50 megawatt i Italien är redan finansierad. För att bygga resten behövs ytterligare över en halv miljard kronor, skriver tidningen.

Nyhetsbyrån Finwire

Annons