Meta anmäls till flera dataskyddsmyndigheter av konsumentorganisationer i EU

Publicerad

Åtta olika konsumentgrupper i EU har anmält Meta Platforms till respektive länders dataskyddsmyndigheter då de anser att bolaget inte efterlever GDPR-reglerna i unionen. Det rapporterar Reuters.

I anmälningarna framförs att Meta inte följer reglerna om att behandlingen av uppgifter ska vara skälig och begränsad, med ett legitimt syfte. De anser att bolaget inte har någon laglig grund för sin datainsamling och behandling.

Ursula Pachl, generalsekreterare för den europeiska konsumentorganisationen, menar att Meta gör intrång i människors grundläggande rättigheter.

Hon kritiserade också bolagets senaste lansering av betalda, reklamfria prenumerationer på Facebook och Instagram i Europa, som företaget menar syftar till att följa EU:s nya tekniska regler.

Kritiker anser att detta innebär att användare måste betala för sin integritet. Användare som inte har något emot reklam kan fortsätta att använda tjänsterna gratis.

”Prenumeration för att inte se annonser är i enlighet med den senaste utvecklingen av reglerna, vägledning och domar av EU:s tillsynsmyndigheter och domstolar under de senaste åren”, replikerade en talesperson för Meta.

I juli godkände EU-domstolen prenumerationsmodellen som ett sätt för människor att ge samtycke till databehandling för att få personanpassad reklam.

Rikard Jansson
rikard.jansson@finwire.com
Nyhetsbyrån Finwire, @Finwire

Annons