Lumenradio förvärvar Radiocrafts för initialt 85 miljoner norska kronor

Publicerad

Teknikbolaget Lumenradio har ingått ett bindande avtal om att förvärva Radiocrafts, ett norskt teknikföretag inom trådlös kommunikation, till en initial köpeskilling om 85 miljoner norska kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Förvärvet tillför det nya affärsområdet Smart Metering för Lumenradio och breddar bolagets befintliga produktportfölj och kundbas.

Radiocrafts grundades 2003 och är privatägt. Majoritetsägare är medgrundare och vd Peder Martin Evjen. Fram till 2021 har bolaget haft en relativt jämn omsättningstillväxt. År 2022 nåddes en större kommersiell framgång, då intäkterna ökade med 79,6 procent till 38,8 miljoner norska kronor. Företaget har för närvarande 12 anställda som arbetar globalt från sitt huvudkontor och produktionscenter i Oslo, Norge.

Efter transaktionen kommer Radiocrafts verka som ett eget affärsområde inom Lumenradio, där Peder Martin Evjen, medgrundare och vd för bolaget, kommer att ingå i Lumenradios ledning.

Köpeskillingen för Radiocrafts är fastställd till 85 miljoner norska kronor, med en möjlig tilläggsköpeskilling om upp till 30 miljoner norska kronor som slutbetalas under första kvartalet 2026, under förutsättning att vissa lönsamhetsmål uppnås.

Förvärvet kommer att finansieras till 70 procent genom kontant betalning och till 30 procent genom en riktad nyemission till Radiocrafts aktieägare. Teckningskursen för den riktade nyemissionen fastställs till en nivå som motsvarar det genomsnittliga aktiepriset under de senaste 30 dagarna vid avtalets undertecknande, det vill säga 132,06 kronor per aktie.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Annons