Kinas hållning är på rätt sida av historien – Wang Yi

Publicerad

Kinas hållning om Ukraina är på rätt sida av historien, sa Kinas utrikesminister Wang Yi i en intervju med TV-kanalen CGTN på lördagen.

Uttalandet kommer en dag efter att Kinas president Xi Jingping och USA:s president Joe Biden haft ett videosamtal om Ukraina. I samtalet varnade Biden för globala konsekvenser om Kina hjälper Ryssland i kriget.

Wang sa att det viktigaste budskapet den kinesiske presidenten har skickat är att Kina alltid har varit en kraft för att upprätthålla världsfreden.

”Vi har alltid stått för att upprätthålla fred och motsätta oss krig. Detta är inte bara inbäddat i Kinas historia och kultur, utan också i den utrikespolitik som Kina alltid har förbundit sig till”, sa Wang.

Kina kommer att fortsätta att göra en oberoende bedömning baserad på fördelarna i varje fråga och på ett objektivt och opartiskt sätt, tillade han.

”Vi kommer aldrig att acceptera något externt tvång eller tryck, och vi kommer också att motsätta oss alla grundlösa anklagelser eller misstankar riktade mot Kina”, sa Wang Yi.

Wang sa också Kinas position är objektiv och rättvis och densamma som de flesta länders ambitioner.

”Tiden kommer att visa att den kinesiska hållningen är på rätt sida av historien.”

Amerikanska TV-kanalen CNBC har intervjuat Scott Kennedy vid den Washington-baserade tankesmedjan Center for Strategic and International Studies.

Enligt Scott Kennedy vill Kina inte ta ställning till Ukraina som kan underminera Ryssland. Han säger också att det inte verkar som att Peking har tillhandahållit någon militär hjälp eller brutit mot de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland.

”Men de har inte sagt nej. Och jag tror att vad USA försöker göra är att se till att det inte händer och att de helt enkelt inte kan få ett ja från kineserna eller något slags löfte”, säger han till CNBC på måndagen.

Lars Johansson
lars.johansson@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Annons