Kina tänker inte acceptera USA-krav kring Ukraina – Global Times

Publicerad

Kina kommer aldrig att acceptera USA:s ”hot och tvång” kring Ukrainafrågan och lovar att reagera kraftfullt om Washington vidtar åtgärder som skadar Kinas legitima intressen. Det uppger en anonym myndighetsföreträdare till kinesiska engelskspråkiga tidningen Global Times som står nära Kinas kommunistparti.

Beskedet kommer i samband med att USA:s president Joe Biden och hans motpart Xi Jinping ska samtala på fredagen. Länderna tänker bland annat beröra Rysslands invasion av Ukraina. Inför mötet har USA:s utrikesminister Anthony Blinken varnat att USA kommer ”införa kostnader” på Peking om det väljer att backa upp Ryssland.

Detta utspel uppskattas inte av Peking. Enligt källan kommer Kina inte att sitta vid sidlinjen om Washington väljer att agera utan reagera kraftfullt. Personen tillade att USA inte borde ha några illusioner eller missbedömningar kring detta.

Kina har inte kritiserat Ryssland för invasionen av Ukraina på grund av de nära banden, men däremot upprepat flera gånger att kriget måste avslutas.

https://www.globaltimes.cn/page/202203/1255235.shtml

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se

Annons