Kina hintar om motåtgärder i handelskonflikt med EU

Publicerad

Kina antyder att landet kan tänkas svara på den europeiska unionens påtryckningar om undersökningar kring statliga stöd till kinesiska företag. Detta skulle kunna bli en ny fas av handelskonflikten mellan Kina och EU, enligt ett inlägg på Yuyuan Tantian, ett socialt mediekonto kopplat till kinesiska staten, skriver Bloomberg News.

Kontot skriver att Kina ”mycket troligt kommer behöva vidta en rad åtgärder för att slå tillbaka”. Det kinesiska styret har regelbundet använt sig av sociala medier för att signalera sin hållning i handelsfrågor.

Den europeiska unionen har på senare tid trappat upp sina undersökningar kring kinesiska statliga stöd, och hotar bland annat med tullar mot elbilstillverkare och håller kinesiska företag borta från upphandlingar kring järnväg och energi.

President Xi Jinping besökte Europa tidigare i maj i ett försök att övertala unionen att inte följa i fotspåren av USA, som nyligen införde nya tullar på import från Kina.

Inlägget som pekar på att Kina kan tänkas svara mot Europa är inte konkret med vilka åtgärder som skulle kunna bli aktuella.

Nils Lolk
Nyhetsbyrån Finwire

Annons