Kina förbjuder institutionella aktörer att sälja aktier vid börsöppning och stängning – BN

Publicerad

Kina stoppar stora institutionella investerare från att sälja av aktier i samband med öppningen och stängningen varje handelsdag. Det är en del i regeringens hittills mest kraftfulla försök att stötta landets aktiemarknad, för närvarande värd omkring 8,6 biljoner dollar. Det rapporterar Bloomberg News.

Stoppet gäller de första och sista 30 minutrarna under börsens öppettider. Beslutet har kommunicerats av den kinesiska värdepappersmyndigheten till stora kapitalförvaltare och mäklarföretagens egna handelsavdelningar, enligt personer med insyn i ärendet.

Det är oklart hur brett förbudet tillämpas inom finansbranschen, och det finns inget som tyder på att det kommer att påverka enskilda investerare som står för en stor del av omsättningen i kinesiska aktier, skriver nyhetsbyrån och tillägger att statligt stödda fonder ändå kan påverka marknaden, särskilt stängningsnivåerna för jämförelseindex.

Reglerande myndigheter i landet har också tillsatt en arbetsgrupp med landets börser för att övervaka blankningar och utfärda varningar till företag som tjänar på detta, enligt källorna.

Kinesiska CI 300-indexet har backat 17 procent under det senaste året.

Rikard Jansson
rikard.jansson@finwire.com
Nyhetsbyrån Finwire, @Finwire

Annons