Indien överväger köpa rysk olja till reapris

Publicerad

Indien överväger att köpa upp rysk råolja och andra råvaror till stora rabattpriser, rapporterar Reuters med hänvisning till indiska regeringsföreträdare.

Bakgrunden är att Indien är en stor nettoimportör av olja. I samband med att oljepriserna skenat iväg så har även importkostnaden ökat. Det gör att rysk olja till ett lägre pris framstår som attraktiv att köpa trots västs sanktioner mot landet för invasionen av Ukraina.

”Ryssland erbjuder olja och andra råvaror till stora rabatter. Vi tar gärna emot det. Vi har några frågor att reda ut kring tankers, försäkringar och andra oljeblandningar. När vi har löst det kommer vi att acceptera rabatterbjudandet”, sade regeringsföreträdaren.

Enligt uppgift kommer affären att ske genom utväxling av rubler och rupier. Ryssland är förbjudet att handla i dollar på grund av sanktionerna.

Utöver detta uppges Indien också titta på att köpa in billig gödsel från Ryssland och Belarus eftersom dess subventionskostnader till inhemska jordbruket ökat ordentligt. Jordbrukssektorn är en viktig inkomst- och livskälla för många indier.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se

Annons