Illumina får 432 miljoner euro i böter av EU-kommissionen för Grail-förvärvet

Publicerad

Amerikanska bioteknikföretaget Illumina har fått böter om 432 miljoner euro av EU-kommissionen för att ha slutfört förvärvet av Grail innan godkännande av konkurrensmyndigheterna..

”Överträdelserna kräver införandet av proportionella böter för att avskräcka sådana handlingar i framtiden”, uttrycker kommissionen i ett pressmeddelande.

Boten landade på den övre gräns som kommissionen har rätt att ge, nämligen 10 procent av Illuminas globala omsättning. Illumina tänker överklaga beslutet.

Grail är sektorkollega med svenska Immunovia och knoppades av från just Illumina för fyra år sedan. Illumina köpte sedan tillbaka Grail för ett mycket högre pris och stängde affären under 2021 trots invändningar från myndigheter.

Förra månaden avgick Francis deSouza som vd för Illumina efter krav från aktivistinvesteraren Carl Icahn. Investeraren uppskattade inte beslutet att stänga affären trots regulatoriska motstånd.

Även från de amerikanska myndigheterna har Illumina fått mothugg. FTC har beordrat bolaget att avyttra Grail med motiveringen att affären skulle begränsa konkurrens och innovation. Illumina har överklagat och ett slutgiltigt beslut väntas i slutet av 2023 eller tidigt 2024.

David Molin
Nyhetsbyrån Finwire

Annons