Husqvarna skiftar fokus från bensindrivet till robotgräsklippare – aktien tappar 2 procent

Publicerad

Skogs- och trädgårdsproduktbolaget Husqvarna rapporterade siffrorna för andra kvartalet under tisdagsmorgonen. Omsättning och rörelseresultat kom in högre än analytikernas estimat. I bolagets telefonkonferens låg fokus på att man skiftar fokus från bensindrivna åkgräsklippare från och med 2024, vilket innebär ett försäljningstapp om 2 miljarder kronor.

Beslutet beskrivs spara 800 miljoner kronor fram till 2025, av vilket hälften ska återinvesteras i att accelerera bolagets strategi. Man avser att kompensera försäljningsbortfallet genom ökad försäljning av robotgräsklippare, vilken man siktar på en försäljning om 12 miljarder kronor för 2026.

Bolagets vd lyfter att man vunnit marknadsandelar för kommersiella robotgräsklippare i USA, lösningen finns på 30 av de 100 främsta golfbanorna i landet.

”Vi fokuserar på tre mål: att minska koldioxidavtrycket, att förbättra den cirkulära innovationen och att göra det möjligt för kunder och anställda att faktiskt göra ett hållbart val”, säger bolagets tillförordnade vd Pavel Hajman.

I och med detta beslut kommer bolaget att anpassa fabriken i Orangeburg samt stänga ner fabriken i Nashville i USA.

Vid 13-tiden på tisdagen handlades B-aktien på knappa 98 kronor, ett tapp om 2 procent.

David Molin
Nyhetsbyrån Finwire

Annons