Högre ränta väntas hushållen i höst – Nordea

Publicerad

Hushållen bör räkna med en högre ränta i höst och att kommande räntesänkningar skjuts en bit in på nästa år. Det skriver Nordea i senaste boränteprognosen.

Nordeas bedömning är att det blir en ytterligare räntehöjning i september vilket leder till att styrräntan toppar på 4,0 procent. Därefter kommer det dröja med en första sänkning. Bakgrunden är den svaga kronan som tycks väga tyngre för Riksbanken än konjunkturen som talar för en både lägre räntetopp och snabbare räntesänkningar.

Risken med en allt svagare krona är att Sverige kommer att importera mer inflation. Detta ställer krav på att styrräntan höjs i takt med den hos europeiska centralbanken ECB.

För hushåll som lånar till rörlig ränta bör man ta höjd för höjningar på 0,25 procentenheter som redan gjorts i juli samt en till i september.

“I övrigt är det ett mycket svår bedömt läge, inte minst på grund av kronan. Det talar möjligen mot att binda på längre löptider, trots att räntan är lägre än den på den kortaste löptiden”, skriver Nordea.

https://corporate.nordea.com/article/83246/nordeas-boraenteprognos-hoegre-raentor-i-hoest

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se

Annons