Historiskt många företag går i konkurs – Creditsafe

Publicerad

Det blir allt fler konkurser bland svenska företag. I november gick 774 aktiebolag i konkurs, en ökning på 35 procent sett till året innan. Det är den näst högsta siffran någonsin, enligt Creditsafe.

”Aldrig tidigare har vi sett så här många konkurser i november. Med tanke på det försämrade marknadsläge som vi befinner oss i ser prognosen mörk ut”, säger Creditsafes vd Henrik Jacobsson.

Det är fjärde månaden i rad med en stor ökning och enligt Jacobsson kan den negativa trenden fortsätta under vintern. Det i och med att det statliga elstödet kan dröja vilket kommer skapa en svår vinterperiod för bolagen.

Branschen som drabbats mest är e-handel, följt av bilverkstäder och livsmedelsaffärer.

Geografiskt var de utspridda över hela landet. Enligt Creditsafe steg konkurserna i 17 av 21 län.

Majoriteten av månadens konkursen har skett bland små och medelstora företag. Den största konkursen stod Glädje Grön i Hallarna AB för. Bolaget hade 133 anställda och en omsättning på cirka 175,4 miljoner kronor.

Trots den negativa trenden går det att finna positiva tecken i siffrorna från Creditsafe. Totalt startades 4 957 nya aktiebolag i november. Enligt Creditsafe är det en relativt hög siffra men trots det en minskning på 21 procent jämfört med 2021.

Joel Andersson
Nyhetsbyrån Finwire

Annons