Handelsbanken upprepar köprekommendation för SSAB

Publicerad

I samband med att stålbolaget SSAB rapporterade sina siffror för det andra kvartalet förra veckan tappade aktien kraftigt. Detta beskriver Handelsbanken som en överreaktion, vilket framgår av en färsk analys.

I kvartalsrapporten framgick det att SSAB:s rörelseresultat landade på 5 miljarder kronor, 13 procent lägre än Handelsbankens prognos. Överlag anser Handelsbanken dock att rapporten innehöll relativt små avvikelser, vilka i sin tur inte anses vara särskilt alarmerande.

Istället pekar man på att ledningen presenterade förhållandevis betryggande framtidsutsikter, särskilt gällande 2024.

Handelsbanken skruvar ner vinstprognosen för helåret 2023 med 11 procent. Å andra sidan höjs istället vinstprognosen för 2024-25 med 3-4 procent, då man bedömer att man tidigare varit för försiktiga gällande Americas och Special Steels.

”Vi menar att SSAB är ett mer högkvalitativt bolag än den generella investeraren tror. Samtidigt som utvecklingen i Europa sannolikt kommer att vara mycket cyklisk, tror vi att det finns en uppsida vad gäller den strukturella lönsamheten i Americas. Våra vinstprognoser är betydligt högre än konsensus (i synnerhet för 2024). Baserat på våra prognoser för 2023-24, handlas aktien till P/E 5x respektive 6x, samtidigt som aktien ger en direktavkastning på 6-7 procent”, skriver Handelsbanken.

Handelsbanken upprepar den kortsiktiga rekommendationen köp och långsiktig rekommendation outperform.

David Molin
Nyhetsbyrån Finwire

Annons