Gardell: många bubblor har skrubbats bort under 2022

Publicerad

Cevians grundare Christer Gardell menar 2022 inneburit att konstiga företeelser och orimliga värderingar till stora delar har skrubbats bort. Det var de låga räntorna som inneburit att kapital inte kostat något som skapat märkliga företeelser, uppger han i en intervju med TT.

Cevians portfölj ligger runt noll för året. Det betyder att man presterat klart bättre än index.

Gardell tror att nästa år kan börja ganska dramatiskt.

”Men recessionen är säkert borta under 2023. Sedan är det osäkert med kriget i Ukraina. Det är klart att det finns risker i båda riktningarna. Om det eskalerar är det inget roligt scenario, men om det skulle bli fred är det klart att det skulle bli gynnsamt för börsen”, säger han.

I likhet med andra bedömare menar han att de som skall vara oroade är de kraftigt belånade. Han pekar ut fastigheter, telekom till viss del och private equity som områden där man tagit kraftiga lån. Även konsumentnära bolag kan få det tufft.

När det gäller inflationen så tror han att frågan redan egentligen är löst och pekar på att fraktpriser och många råvarupriser har gått ned. Samtidigt tror han att det tar lång tid innan man man återgår till en situation där kapital inte kostar något.

Gardell kritiserar också tysk bolagsstyrning, vilket bland annat Lars Östling gjort tidigare. Cevian själva har nu klivit ur Thyssenkrupp.

https://www.di.se/live/gardell-om-riskerna-2023-dramatiskt-i-borjan/

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Annons