Franklin Natural Resources minskade 8,37 procent i maj – svag månad för råvarusektorn

Publicerad

Fonden Franklin Natural Resources A Acc $ minskade 8,37 procent i maj, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som minskade 8,60 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 9,99 procent och är därmed sämre än index som har minskat 9,59 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Fred Fromm, Steve Land och Matthew Adams.

Den globala råvarusektorn förlängde sin nedåtgående trend och noterade sitt sämsta månadsresultat under 2023 då de flesta relaterade index föll omkring 5 procent eller mer i maj.

Gällande fondens utveckling gynnades man av övervikterna i Fluence Energy och Nextracker samt av undervikten i Exxon Mobil.

I den negativa vågskålen fanns istället övervikterna i Nutrien, 29Metals och Capstone Mining.

Fondens energiinnehav rörde sig överlag nedåt i maj. Däremot var utvecklingen jämfört med jämförelseindexet splittrat på branschnivå.

Priserna på olja fortsatte att sjunka på grund av oro för framtida efterfrågan, trots minskad produktion från viktiga producenter och kortvarigt prisstöd från skogsbränder i Alberta, Kanada, vilket orsakade en tillfällig nedstängning av vissa råoljetillgångar från landet.

Den negativa effekten av det europeiska energikonglomeratet TotalEnergies, som inte ingår i index, uppvägdes mer än väl av stödet från fördelaktiga undervikter i de amerikanska bolagen Exxon Mobil och Chevron, eftersom alla tre bolagen gick sämre än index i maj.

Bortsett från guldindustrin, där aktieurvalet visade sig gynnsamt för resultatet jämfört med jämförelseindexet, var den relativa svagheten tydlig bland fondens kopparfokuserade producenter och från de med bredare produktionsprofiler för basmetaller.

Även om de ekonomiska molnen har mörknat på grund av räntehöjningarna, vilka enligt förvaltarnas uppfattning ännu inte visat sin fulla effekt, har ekonomisk statistik varit långt ifrån katastrofal. Tron kring en amerikansk recession fortsattes därmed att skjutas framåt i tiden.

Samtidigt anser förvaltarna att aktievärderingarna inom flera sektorer och särskilt inom naturresursindustrin har blivit mer attraktiva.

Franklin Natural Resources A Acc $, %maj, 2023
Fond MM, förändring i procent-8,37
Index MM, förändring i procent-8,60
Fond i år, förändring i procent-9,99
Index i år, förändring i procent-9,59

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Annons