Förhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina har blivit mer realistiska – Zelenskyj

Publicerad

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppger att förhandlingarna med Ryssland har blivit mer realistiska.

”Mötena fortsätter. Jag har informerats om att förhandlingsståndpunkterna redan låter mer realistiska”, sade han i ett videotal, rapporterar Tass.

Samtidigt uppmanade Zelenskyj till mer tålamod och påpekade att ”alla krig avslutas med ett avtal”.

Ukraina och Ryssland har hållit en handfull förhandlingsrundor utan större framgångar. Men på senare tid har det kommit uttalanden från den ukrainska sidan om att förhandlingarna blivit mer konstruktiva och att det finns utrymme för en kompromiss.

Ukraina har i förhandlingarna krävt vapenvila och att Ryssland drar sig tillbaka om man ska kunna diskutera säkerhetsfrågor. Ryssland å andra sidan kräver att Krim erkänns som ryskt samt utbrytarrepublikerna i Donetsk och Luhansk som självständiga, något Kiev vägrat gå med på. Ryssland har också velat se Ukraina utanför Nato, vilket kan bli överenskommet då Zelenskyj nyligen sagt att att han inte ser några öppna dörrar för hans land från försvarsalliansens sida.

https://tass.com/world/1422687

https://www.theguardian.com/world/2022/mar/16/zelenskiy-says-russias-position-in-negotiations-is-becoming-more-realistic-as-fears-deepen-for-mariupol

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se

Annons