Fondita Nordic Micro Cap ökade 2,73 procent i november – Hanza nytt innehav

Publicerad

Fonden Fondita Nordic Micro Cap B steg 2,73 procent i november. Sedan årsskiftet har fonden minskat 32,60 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Markus Larsson och Kenneth Blomqvist.

Inledningsvis skriver förvaltarna att aktiemarknaderna lyfte för andra månaden i rad, då inflationen verkar ha nått sin topp.

Vad gäller enskilda positiva bidrag till fonden under månaden var det innehaven i Detection Technology, Orthex, Kempower, Concentric och Boozt som blev de främsta bidragsgivarna. I den negativa vågskålen fanns istället husdjursproduktbolaget Musti, där kostnaderna ökat, och billaddningsbolaget Zaptec.

Under månaden har fonden investerat i ett nytt bolag, Hanza.

”Fonden gjorde en investering i kontraktstillverkaren Hanza, dels på grund av att bolaget gynnas av trenden att västerländska bolag ökar och förstärker sin närvaro på hemmamarknaderna, och dels för att kunna dra nytta av bolagets kundexponering, som innefattar flera aktuella drivkrafter, bland annat jordvärmepumpar (Thermia), återvinning av returflaskor (Tomra), energi (ABB, Siemens) samt medicinteknik (GE, Getinge)”, förklarar förvaltarna.

Fondens största innehav var vid månadsskiftet Hexatronic, Concentric och Proact IT Group med portföljvikter om 4,83, 4,81 respektive 4,13 procent.

Störst branschexponering hade fonden vid tidpunkten mot industrivaror och -tjänster med en portföljvikt om 36,4 procent. Därefter kom informationsteknik samt hälsovård med vikter om 24,4 respektive 16,0 procent.

Portföljens geografiska allokering var vid månadsskiftet störst mot Sverige, där 54,8 procent av fondens kapital fanns investerat. Därefter följde Finland med en exponering om 32,2 procent.

Fondita Nordic Micro Cap B, %november, 2022
Fond MM, förändring i procent2,73
Fond i år, förändring i procent-32,60

Tove Linder
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Annons