FDA beviljar särläkemedelsstatus för IBT:s produkt IBP-1016 för gastroschisis

Publicerad

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har beviljat särläkemedelsstatus för forskningsbolaget IBT, Infant Bacterial Therapeutics, produkt IBP-1016 för gastroschisis. Det framgår av av ett pressmeddelande.

Barn som drabbas av gastroschisis har ökade risker av tillväxthämning, sepsis och NEC vilket i sin tur leder till en ökad dödlighet. Sjukhusvistelserna för dessa barn blir ofta långa och kostsamma.

”Orphan drugs” är läkemedel avsedda för behandling, diagnos eller förebyggande av sällsynta sjukdomar som drabbar färre än 200 000 patienter per år i USA. Denna klassificeringen ger det ansökande företaget vissa fördelar från den amerikanska staten, såsom skattereduktioner och marknadsexklusivitet, i utbyte mot utveckling av läkemedlet.

– För första gången någonsin har FDA beviljat en produkt ”orphan drug” / särläkemedelsstatus för gastroschisis. Detta är viktigt då det saknas behandlingar för denna allvarliga sjukdom. Vi undersöker nu den mest gynnsamma utvecklingsprocessen för att erhålla ett marknadsgodkännande, säger Staffan Strömberg, vd i IBT.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Annons