EU röstar igenom lag om att medlemsländer ska återställa skadad natur på hav och land

Publicerad

EU-parlamentet har röstat ja till en lag om att återställa 20 procent av EU:s skadade natur i hav och land fram till 2030. Det skriver parlamentet i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet framgår det att EU-länder måste återställa de områden som omfattas, vilket rör allt från skogar och gräsmarker till floder och våtmarker, från att vara i dåligt skick till ett bra skick.

För att nå det övergripande målet om 20 procent vill EU att medlemsländerna återställer minst 30 procent av sina områden fram till 2030, 60 procent fram till 2040 och 90 procent fram till 2050.

Till DN säger svenska EU-parlamentarikern Jessica Polfjärd (M) att det är ett lagförslag som riskerar att slå hårt mot svensk landsbygd och de gröna näringarna.

”Skogs- och lantbrukare riskerar att förlora kontrollen och inte kunna bruka sin egen mark. Det kan skapa rättsosäkerhet och är varken hållbart eller rimligt”, säger hon till tidningen.

MP:s Pär Holmgren menar att det är precis tvärtemot det Polfjärd säger.

”Med detta på plats kan vi slå fast att det är väldigt viktigt med ett hållbart jordbruk, hållbart skogsbruk och givetvis bevarande av naturen i sig. Är det något som långsiktigt kan ge pengar till bönder och landsbygd så är det de här satsningarna”, säger han till DN.

Nils Lolk
Nyhetsbyrån Finwire

Annons