EU och Japan jobbar på att stänga kryphål för ryssar genom kryptovalutor

Publicerad

EU och Japan har börjat diskutera nya regler och åtgärder som ska förhindra ryssar från att kringgå sanktioner med hjälp av kryptovalutor. Det rapporterar Nikkei Asia.

Sedan väst infört sanktioner på Ryssland har rubeln rasat 30 procent. För att skydda sina pengar och undvika sanktionerna har ryssarna vänt sig till kryptovalutor, en marknad som idag inte är lika reglerad som traditionella finansiella marknader. Att de försöker hitta en utväg genom kryptovalutor gick att se i måndags. Då ökade handelsutväxlingen på kryptobörsen Binance mellan rubel och tether, en stablecoin knuten till dollarn, till rekordhöga 35 miljoner dollar.

Detta har fått det japanska självreglerande organet inom kryptovalutor, JVCEA, att börja diskutera regler om hur att förbjuda transaktioner som involverar Ryssland genom dessa kryptobörser.

På torsdagen kom också EU:s finansministrar överens om att ”vidare utreda åtgärder för att förhindra kringgående av sanktionerna, särskilt genom användning av kryptotillgångar”.

Cirka 17,3 miljoner ryssar bedöms äga kryptovalutor, vilket motsvarar 12 procent av befolkningen, enligt kryptobetalningsbolaget TripleA.

https://asia.nikkei.com/Politics/Ukraine-war/U.S.-Japan-and-EU-rush-to-close-crypto-loophole-in-Russia-sanctions

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se

Annons