eSports Fund minskade 1,34 procent i februari – världen öppnar upp för fler live-event

Publicerad

Fonden eSports Fund minskade 1,34 procent i februari, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 0,97 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 4,24 procent och är därmed sämre än index som har minskat 3,22 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Magnus Nicklasson.

Inledningsvis lyfter förvaltaren Rysslands invasion av Ukraina där man menar att det känns surrealistiskt med ett krig i moderna Europa. Rysslands attack beskrivs som en vedervärdig handling och förvaltarens tankar går till Ukraina och dess folk.

Ukraina är en stor aktör inom gaming och eSport. Över 30 000 människor i landet arbetar med spelutveckling och även flera eSport-proffs bodde i landet.

”Många av spelutvecklarna bojkottar Ryssland genom att stoppa sin försäljning till Ryssland. Därtill har flera eSport-organisatörer förbjudit ryska lag och tävlingar. Även streaming-jätten Twitch har slutat betala ryska streamers. De flesta aktörer inom eSport och gaming tar alltså tydlig ställning. Fonden har inga ryska innehav och en väldig låg försäljning i Ryssland”, skriver Nicklasson.

Vidare skriver förvaltaren att världen ändå närmar sig en tillvaro där eSport kan komma att upplevas live igen. Även om coronaviruset fortsatt skapar en osäkerhet för organisatörer genomförs nu prestigefyllda event återigen. Exempelvis hölls IEM Katowice 2022 i februari som är en årlig tävling för Counter-Strike och Starcraft 2. Framöver menar förvaltaren att flera live-event ligger inplanerade.

Under februari presenterades en mängd intressanta sponsoravtal inom eSport-världen. Bland annat blir 7-Eleven officiell sponsor för amerikanska Rocket League Championship Series och eSport-plattformen ONE eSports ingick ett avtal med banken HSBC.

”Tar man del av dessa nyheter blir det påtagligt att det är en stor bredd i företagen som sponsrar eSport, det är långt ifrån bara varumärken inom gaming- och eSport, utan många av de största och mest väletablerade varumärkena har insett vilken exponering de kan få genom att sponsra eSport”, avslutar förvaltaren.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Activision Blizzard, Take Two Interactive och Electronic Arts med portföljvikter om 7,41, 6,48 respektive 6,07 procent.

eSports Fund, %februari, 2022Fond MM, förändring i procent-1,34Index MM, förändring i procent-0,97Fond i år, förändring i procent-4,24Index i år, förändring i procent-3,22

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Annons