Espiria Global ökade 5,1 procent i juni – främsta bidragsgivare var Adobe, Oracle och Broadcom

Publicerad

Fonden Espiria Global steg 5,1 procent i juni, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 3,6 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 22,0 procent och är därmed bättre än index som har ökat 15,7 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Stefan Pari, Peter van Berlekom, Huizi Zeng och Jakob Wikander.

Under både juni och hela första halvåret har fonden presterat bättre än jämförelseindex, det är fondens höga andel teknologiföretag som gynnat avkastningen.

Juni månad avslutas med att de globala ekonomierna bromsar in och centralbankerna närmar sig slutet på räntehöjningscykeln.

Konsumenternas minskade köpkraft gör att företagen behöver anpassa sig till en tuffare konkurrenssituation, vilket märks särskilt tydligt i både konsumentnära- och teknologiföretag, där de trimmar kostnaderna med tonvikt på personal.

De främsta bidragsgivarna till fondens utveckling under månaden var Adobe, Oracle och Broadcom.

I den negativa vågskålen fanns bland annat Alphabet, Salesforce och Roche Holding.

Gällande portföljaktiviteten tog man in schweiziska klockföretaget Swatch Group till portföljen samtidigt som man sålde United Health Group.

Hittills i år har teknologisektorn agerat draglok för världens börser, baksidan av detta är nu att värderingarna börjar bli väldigt höga på den typen av bolag.

Förvaltarna menar att det nu finns ett bättre värderingsstöd i sektorer som hälsovård och finans.

”När en dämpad inflationstakt materialiseras kommer lägre företagsvinster som följdeffekt. Detta skifte närmar sig och stödet i värderingen skiftar från vinster till räntor. Vi har fokus på företag med stabilitet i intjäning och goda marginaler”, skriver förvaltarna.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Microsoft, Adobe och Broadcom med portföljvikter om 5,3 3,6 respektive 3,6 procent.

Espiria Global A, %juni, 2023
Fond MM, förändring i procent5,1
Index MM, förändring i procent3,6
Fond i år, förändring i procent22,0
Index i år, förändring i procent15,7

Filip Andersson
Nyhetsbyrån Finwire

“Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.”

Annons