Espiria 60 ökade 2,3 procent i juni – fokus på stabila bolag med god intjäning

Publicerad

Fonden Espiria 60 steg 2,3 procent i juni, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 1,5 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 12,1 procent och är därmed bättre än index som har ökat 7,3 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarteamet bestående av Peter Van Berlekom, Stefan Pari, Huizi Zeng och Jakob Wikander.

När halvåret summeras har avkastningen för fonden överträffat förvaltarnas förväntningar och värdeutvecklingen för fonden var fortsatt postiv under juni.

Juni månad avslutas med att de globala ekonomierna bromsar in och centralbankerna närmar sig slutet på räntehöjningscykeln.

”Fortsatt pressas konsumenterna av sämre köpkraft och företagen anpassar sin verksamhet till en tuffare konkurrenssituation med interna åtgärder. Detta är särskilt tydligt i både konsumentnära- och teknologiföretag, de trimmar kostnaderna med tonvikt på personal”, skriver förvaltarna.

Gällande portföljaktiviteten deltog man i en emission där Swedbank emitterade Tier 2 kapital till en attraktiv ränta. Man köpte även in det Schweiziska klockföretaget Swatch Group till portföljen, samtidigt har man avyttrat United Health Group.

Hittills i år har teknologisektorn agerat draglok för världens börser, baksidan av detta är nu att värderingarna börjar bli väldigt höga på denna typen av bolag. Förvaltarna menar att det nu finns ett bättre värderingsstöd i sektorer som hälsovård och finans.

”När en dämpad inflationstakt materialiseras kommer lägre företagsvinster som följdeffekt. Detta skifte närmar sig och stödet i värderingen skiftar från vinster till räntor. Vi har fokus på företag med stabilitet i intjäning och goda marginaler”, skriver förvaltarna.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Microsoft, Open Infra och Adobe med portföljvikter om 3,6, 2,5 respektive 2,4 procent.

Espiria 60 A, %juni, 2023
Fond MM, förändring i procent2,3
Index MM, förändring i procent1,5
Fond i år, förändring i procent12,1
Index i år, förändring i procent7,3

Filip Andersson
Nyhetsbyrån Finwire

“Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.”

Annons