EQT förvärvar asiatiska kapitalförvaltaren Baring Private Equity Asia för 71,5 miljarder kronor

Publicerad

Riskkapitalbolaget EQT har ingått avtal om förvärv av den privata investeringsfirman Baring Private Equity Asia, BPEA, för 6,8 miljarder euro, motsvarande 71,5 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Betalning sker i kontanter med 1,5 miljarder euro samt 191,2 miljoner nyemitterade aktier i EQT värderade till 5,3 miljarder euro.

BPEA är en panasiatisk privat investeringsfirma med 17,7 miljarder euro i tillgångar under förvaltning. Det gör bolaget till en av de tre största privata kapitalförvaltarna i Asien. Förvärvet av bolaget innebär en ”transformativ förändring” av EQT:s globala räckvidd.

”Att expandera vår närvaro i Asien är en del av de strategiska mål som sattes upp i samband med vår börsintroduktion, och BPEA erbjuder en unik möjlighet, som en väletablerad och högpresterande investeringsfirma i regionen, att stärka vår globala plattform och positionera oss för att kapitalisera på den strukturella tillväxtmöjligheten på privata investeringsmarknaden i Asien”, kommenterar EQT:s vd Christian Sinding.

EQT kommer att ha två divisioner efter transaktionen – BPEA EQT Asia, som omfattar de sammanslagna BPEA och EQT APAC Private Equity-teamen, samt EQT Private Capital Europe & North America

Transaktionen förväntas fullföljas under fjärde kvartalet 2022. Den väntas ha en omedelbar positiv effekt på EQT:s resultat.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se

Annons