EMA utökar granskning av självskadebeteende från diabetes- och viktminskningsläkemedel

Publicerad

EU utökar undersökningen av risken för självmordstankar och självskadebeteende bland patienter som tar Novo Nordisks Ozempix, Wegovy och Saxenda till att omfatta andra liknande läkemedel. Det meddelar Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).

Myndigheten har inte specificerat vilka andra läkemedel, så kallade GLP-1-receptoragonister, som omfattas, men CNBC spekulerar i att det kan röra sig om Eli Lillys diabetesläkemedel Mounjaro samt motsvarande produkter hos Pfizer och Amgen.

EMA säger att man utvärderar 150 rapporter om självskada och huruvida de kan kopplas till användning av den typen av läkemedel. Myndigheten förväntar sig vara klara med undersökningen i november.

”GLP-1-receptoragonister har använts för behandling av typ 2-diabetes i mer än 15 år och för behandling av fetma i åtta år, inklusive Novo-produkter som semaglutid och liraglutid som har funnits på marknaden i mer än 10 år”, sade en talesperson för Novo Nordisk häromdagen och uppgav att bolaget tar alla rapporter om biverkningar på största allvar.

https://www.cnbc.com/2023/07/11/weight-loss-drugs-eu-expands-ozempic-probe-over-suicide-risks.html

https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-statement-ongoing-review-glp-1-receptor-agonists

David Molin
Nyhetsbyrån Finwire

Annons