Didner & Gerge Small and Microcap ökade 2,5 procent i november – positiva bidrag från Games Workshop

Publicerad

Fonden Didner & Gerge Small and Microcap steg 2,5 procent i november, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 6,6 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 24,1 procent och är därmed sämre än index som har minskat 15,6 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Carl Granath och Henrik Sandell.

Bland fondens mest positiva bidragsgivare under månaden fanns Games Workshop, Basler och Where Food Comes From.

Brittiska Games Workshop både tillverkar och säljer plastfigurer och modeller till figurspel. Bland bolagets titlar finns bland annat Warhammer och Middle Earth Strategy Board Game.

”Games Workshop har även ett eget bokförlag, Black Library, som specialiserat sig på böcker som utspelar sig i bolagets fiktiva världar. Royalties, från framförallt dataspelsbolag, som använder bolagets IP i sina spel, utgör också en viktig intäktskälla”, skriver förvaltarna.

Bland de svagaste bidragsgivarna under november fanns istället Embracer, Frontier Developments och Victoria.

Den brittiska dataspelsutvecklaren Frontier Developments har enligt förvaltarna flera framgångsrika lanseringar i ryggen.

”Bolagets spelkatalog innehåller titlar som Elite Dangerous, Planet Coaster, Planet Zoo och Jurassic World Evolution, vilka alla sålt i miljonupplagor. Gemensamt för spelen är att de är mycket detaljrika och de inte primärt spelas för att vinna utan för att hitta intressanta lösningar. Allt detta ger en hög omspelbarhetsfaktor och lång livslängd för spelen. Ett genomsnittligt år uppskattar vi att nytt nedladdningsbart material, eller DLCs, till äldre spel representerar omkring 40­ – 50 procent av Frontiers intäkter.”

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Paradox Interactive, discoverIE och Interpump Group med portföljvikter om 5,0, 4,1 respektive 3,6 procent.

De största sektorerna i fonden var teknologi, media & kommunikation och sällanköpsvaror med exponeringar om 22,5, 18,5 respektive 18,4 procent.

Didner & Gerge Small and Microcap, %november, 2022
Fond MM, förändring i procent2,5
Index MM, förändring i procent6,6
Fond i år, förändring i procent-24,1
Index i år, förändring i procent-15,6

Isabella Millings
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Annons