Danske Bank behåller sin neutrala vikt i aktier inför 2024

Publicerad

Danske Bank upprepar sin neutrala vikt för aktier inför 2024, framgår det av ett veckobrev.

”Börsåret 2023 är snart över och vi lägger nu två år av hög inflation och stigande räntor bakom oss. Nästa år väntas vi gå in i en fas där tillväxten gradvis dämpas och inflationen rör sig ner mot 2 procent, samtidigt som centralbankerna börjar sänka räntorna”, skriver banken i en kommentar.

”Det väntas vara en bra miljö för risktillgångar som aktier, men efter den senaste tidens kraftiga börsuppgång har en del av detta prisats in.”

Under förra veckan kom det in viktig statistik för den amerikanska marknaden. Sysselsättningen steg något mer än väntat, vilket enligt Danske Bank pekar mot en mjuklandning för den amerikanska ekonomin.

”Vi ser fortsatt positivt på amerikanska aktier och då särskilt på småbolag, som inte alls hängt med i årets börsuppgång. Om mjuklandningen blir verklighet under nästa år så väntas det framför allt gynna just småbolag som är lågt värderade och har missgynnats av höga räntor och svag riskaptit. Vi behåller därför en övervikt i USA med fokus på småbolag inför 2024.”

Federal Reserve kommer med sitt räntebesked denna veckan. Marknadens förväntningar ligger på en oförändrad ränta, enligt Danske Bank.

”Prissättningen på marknaden indikerar att den första räntesänkningen i USA kan komma så tidigt som i mars, vilket även är vad vi räknar med.”

Joel Andersson
Nyhetsbyrån Finwire

Annons