Coeli Global Selektiv minskade 3,00 procent i februari – avyttrat Acast och Paypal, ökat i WDP

Publicerad

Fonden Coeli Global Selektiv R SEK minskade 3,00 procent i februari, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 1,08 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 9,18 procent och är därmed sämre än index som har minskat 2,86 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon bestående av Andreas Brock och Henrik Milton.

Förvaltarduon inleder med att belysa Rysslands invasion av Ukraina och skriver att det är ett slag mot demokratin. Förvaltarduon understryker dock att fonden sedan tidigare haft en policy om att inte investera i ryska aktier.

Som en konsekvens av kriget valde förvaltarduon att halvera sitt innehav i Renault, vilket de beskriver som det enda bolaget i fonden med en meningsfull exponering mot Ryssland.

Bland månaden bästa bidragsgivare återfinns hörselapparattillverkaren Sonova och det amerikanska byggföretaget Sterling Construction. Månadens sämsta bidragsgivare var istället Renault och Paypal, varpå det senare bolaget helt avyttrades under februari efter att bolaget publicerat en svag rapport.

Vidare skriver förvaltarduon att kriget i Ukraina och dess konsekvenser på marknaden de kommande månaderna är svår att bedöma men förvaltarna anser generellt att många aktier nu är billiga.

Gällande ränteläget konstaterar förvaltarduon att perioden av noll inflation och låg ränta är över. De skriver att det föränderliga marknadsklimatet medför både risker och möjligheter. De ser en stor potential i att många europeiska och amerikanska företag flyttar hem produktion från Asien. Som ett spår i det temat har förvaltarna valt att öka sitt innehav i WDP som de beskriver som Europas ledande logistikfastighetsbolag. Förvaltarna skriver även att fler liknande investeringar är att vänta.

Ytterligare förändring i portföljen var att fonden avyttrade sin position i Acast. Förvaltarduon hade förhoppningar om att bolaget skulle nå lönsamhet snabbare än vad bolaget nu annonserade i sin senaste årsrapport.

Vid månadsskiftet var fondens tre största innehav Microsoft, HCA Healthcare och Unitedhealth Group med portföljvikter om 4,6, 4,6 och 4,5 procent.

Störst geografisk exponering var mot USA på 64,6 procent följt av Schweiz på 7,7 procent.

Störst branschexponering hade fonden mot konsumentvaror med 30,9 procent, följt av teknik och industri med 23,6 respektive 18,1 procent av exponeringen.

Coeli Global Selektiv R SEK, %februari, 2022Fond MM, förändring i procent-3,00Index MM, förändring i procent-1,08Fond i år, förändring i procent-9,18Index i år, förändring i procent-2,86

Joel Johansson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Annons