Carnegie Rysslandsfond minskade 30,15 procent i februari – Ryssarna själva måste göra sig kvitt Putin

Publicerad

Fonden Carnegie Rysslandsfond minskade 30,15 procent i februari. Sedan årsskiftet har fonden minskat 34,57 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Fredrik Colliander.

Det är krig i Europa. Ryssland har helt oprovocerat attackerat Ukraina vilket lett till en katastrof för hela världssamfundet. Förvaltaren beskriver det som potentiellt den värsta geopolitiska krisen sedan andra världskriget.

Colliander skriver att det känns småaktigt att skriva om fonder och ryska aktiemarknaden i sammanhanget men förstår att det måste göras ändå. Aktiemarknaden och fonden är för tillfället stängd. Valutamarknaden är i kaos och förvaltaren menar att man inte vet om man kommer få ut några pengar från Ryssland alls.

När fonden åter kan öppnas har de ingen aning om, allt beror på läget i Ryssland och på sanktionerna. Situationen är naturligtvis helt unik och något liknande har aldrig upplevts av fondmarknaden.

Gällande krigssituationen skriver förvaltaren att ukrainarna slåss för sina liv, sitt land och sin frihet och de förtjänar allt stöd som kan ges. Han ser positivt på att USA och Europa skänker vapen, livsmedel, förnödenheter och pengar till Ukraina. De hårda sanktionerna mot Ryssland välkomnas också.

Förvaltaren gör dock analysen att sanktionerna tyvärr kommer vara otillräckliga för att knäcka Putin. Putin är intryckt i ett hörn och förvaltaren befarar att ökad brutalitet kan vara att vänta. Att ge upp är inget alternativ för Putin. Hans mål beskrivs vara att återbygga Sovjetunion och förvaltaren ger en dystopisk bild av att detta bara är början.

Förvaltaren beskriver vidare att den ryska invasionen tycks gå trögare än vad Putin tänkt sig. Putin trodde nog på en snabb vinst och att snabbt kunde deklarera att han ”räddat” och ”befriat” Ukraina. Förvaltaren skriver att han inte skulle förvånats om Putin själv tror på sin egna propaganda.

Den ryska invasionen verkar vara uselt organiserad, dåliga samband och underhåll i vanlig rysk manér. Den ryska övermakten och framför allt överlägsenheten i luften kommer dock på sikt att bli avgörande. Förvaltaren tror tyvärr att konflikten kommer bli blodig och kostnaden i människoliv enorm på båda sidor. Colliander tror dock inte att Ryssland kommer förmå pacificera Ukraina till fullo då de helt enkelt saknar resurserna till det.

För att detta ska få ett stopp tror förvaltaren att ryssarna själva måste göra sig kvitt Putinregimen. Han beskriver det som den enda troliga vägen mot en normalisering i Ukraina, Ryssland och Europa.

Vid månadsskiftet var fondens tre största enskilda innehav Novatek, Gazprom och Lukoil med portföljvikter om 9,3, 9,0 respektive 8,1 procent. Störst enskild sektor är energi följt av råvaror och finans.

Ryssland står för 82,1 procent av den geografiska exponering. Resterande exponering finns mot Cypern på 4,8 procent och Storbritannien på 4,6 procent. Andelen likvida medel uppgick till 8,5 procent.

Carnegie Rysslandsfond, %februari, 2022Fond MM, förändring i procent-30,15Fond i år, förändring i procent-34,57

Joel Johansson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Annons