Carnegie Listed Private Equity ökade 5,06 procent i juni – fokus på add-ons

Publicerad

Fonden Carnegie Listed Private Equity steg 5,06 procent i juni. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 18,41 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Tom Berggren.

Inledningsvis skriver förvaltaren att fondens nordamerikanska innehav gått betydligt bättre under första halvåret än de i Europa och Asien.

Bäst presterande strategi var fondbolag, följt av direktinvesterare och fondportföljer.

3i, Ares Management och IAC har utvecklats starkast bland innehaven i år. Dessa är inom skilda sektorer, förvaltaren menar dock att dessa har gemensamt i att de har aktiva ägare och företagsutvecklare.

Fondens 10 största innehav har haft en snittavkastning på 24,8 procent i år. Det är cirka 10 procentenheter mer än de minsta innehaven.

”Läget på private equity-marknaden är lite avvaktande med mindre aktivitet än normalt. Utveckling i underliggande portföljbolag är god och det görs mer investeringar än avyttringar. Lägre värderingar lockar till köp, särskilt add-ons då portföljbolagen köper mindre konkurrenter som kan ha kompletterande inriktning”, skriver Berggren.

Fokus i sektorn ligger på värdeskapande med tillväxtsatsningar i portföljbolagen samtidigt som det sker en hel del aktieåterköp.

Ett av fondens största innehav, KKR, presenterade nyligen sin ekonomiska utblick och lyfte fram följande trender som de tror mest på: energiomställning, säkerhet och digitalisering.

”De föredrar en defensiv inriktning mot bolag med sunda balansräkningar och stadiga kassaflöden, samt konstaterar att detta kan i många fall stämma in på stora teknik och
internetföretag”, skriver förvaltaren.

Avslutningsvis lyfter Berggren att det finns spännande bolag med god utveckling i portföljen. Han nämner bland annat att Blackstone nyligen investerat 1 miljard dollar i Invenergy Renewables samt att Apollo-ägda Yahoo siktar på att återvända till börsen.

De största innehaven i portföljen vid månadsskiftet var Apollo Global Management, KKR & Co och Blackstone med portföljvikter om 8,5, 7,3 respektive 7,1 procent.

Carnegie Listed Private Equity A, %juni, 2023
Fond MM, förändring i procent5,06
Fond i år, förändring i procent18,41

David Molin
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Annons