Captor Aster Global Credit Short Term ökade 1,0 procent i juni – stigande styrräntor från centralbankerna

Publicerad

Fonden Captor Aster Global Credit Short Term steg 1,0 procent i juni. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 2,8 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Daniel Karlgren och William Sjöberg.

Efter besked om räntehöjningar på 50 baspunkter från den norska och den brittiska centralbanken steg förväntningarna på att Riksbanken skulle följa efter i samma fotspår. Den svenska centralbanken valde dock att endast höja styrräntan med 25 baspunkter vilket fick stiborfixingen att falla tillbaka.

De korta swapräntorna gick upp rejält under månaden och den förväntade genomsnittliga räntan under de närmaste två åren har stigit med cirka 40 baspunkter sedan slutet av maj.

”Det privata sparandet är numera negativt, dvs det tas ut mer pengar än vad som stoppas in. Riksbankens analys av räntekänsligheten i den svenska ekonomin överskattade ursprungligen effekten av räntehöjningar. Frågan är om svenskarnas resiliens kommer fortsätta vara hög eller om vi nu ser avtagande motståndskraft och anpassningsförmåga efter att räntor nu varit högre än på många år i drygt ett år”, skriver förvaltarna.

Kreditspreadar har stramats åt under månaden då europeiskt index gått från 83 till 74 baspunkter och amerikanskt index har gått från 75 till 67 baspunkter. Alla sektorer i europeiskt index har gått ihop och starkaste sektorn under månaden var sällanköpsvaror. I USA har utvecklingen varit mer blandad där finans och teknologi gått starkast.

Fondens kreditduration uppgick vid månadsskiftet till 4,87 år.

Captor Aster Global Credit Short Term, %juni, 2023
Fond MM, förändring i procent1,0
Fond i år, förändring i procent2,8

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Annons