Calgus minskade 9,26 procent i februari – förvaltarna höjer riktkurser för flera innehav

Publicerad

Fonden Calgus minskade 9,26 procent i februari. Sedan årsskiftet har fonden minskat 17,5 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondförvaltarna Gustaf von Sivers, Carl Urban och Gustav Olsson.

Förvaltartrion inleder med att ta upp den sorgliga utvecklingen i Ukraina som även fick världens kapitalmarknader att skaka. De beskriver att fonden minskat sin exponering mot terminer, som stiger när börsen faller, och på så sätt lindrat nedgången något.

Bästa innehavet under månaden blev Securitas som föll med 1,1 procent medan sämst innehav blev 5G-bolaget Enea som föll med 22,6 procent efter att ha lämnat en svag rapport med lägre organisk tillväxt.

Vidare kommenterar förvaltarna innehavet ITAB som kom in med en mycket stark rapport vilken stärkte förvaltarnas tes om bolaget. Till följd höjde förvaltarna sin vinstprognos per aktie, från 1,40 kronor till 1,6 – 1,8 kronor och de spår en vinst per aktie om 2 kronor inom 2 år.

Gällande innehavet Bergman & Beving skriver förvaltarna att även de in med en stark rapport med god kostnadshantering och ökade bruttomarginaler. Förvaltarna skrev upp sin prognos och har en ny riktkurs om 175 kronor, att jämföras till dagens 145 kronor.

MilDef å andra sidan kom in med en svag rapport där försäljning och resultat var klart sämre än väntat, försäljningen sjönk med 23 procent. Aktien har klarat sig väl till trots men förvaltarna tar deras fortsatta engagemang under övervägande.

Gällande vad som beskrivs som portföljens pärlor, Xano och Nederman kom båda bolagen in med fina rapporter för 2021, som dessutom blev ett rekordår. Vinstökningarna ser ut att fortsätta för 2022 och förvaltarna har höjt sina riktkurser till 240 kronor för Nederman och 300 kronor för Xano. Riktkurserna är exklusive förvärvspotential vilket innebär att det finns ytterligare uppsida om 15 procent i bolagen.

Under månaden har fonden ökat i innehaven ITAB, Securitas och Embracer samt ett par marginella förändringar. Fonden har även sålt terminer och exponeringen är nu på 79 procent.

Största innehav vid månadsskiftet var ITAB, Nederman och Mildef med portföljevikter på 12, 10 och 8 procent.

Calgus, %februari, 2022Fond MM, förändring i procent-9,26Fond i år, förändring i procent-17,5

Joel Johansson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Annons