Brand vid kärnkraftverket Zaporizjzja i Ukraina

Publicerad

Europas största kärnkraftverk i Enerhodar i södra Ukraina började brinna under strider mellan den ukrainska och ryska armén, rapporterar SVT med hänvisning till stadens borgmästare.

Brandlarmet bröt ut vid 01-tiden efter att kärnkraftverket, Zaporizjzja, beskjutits av ryska styrkor. Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba var snabb med att varna för konsekvenserna.

”Den ryska armén skjuter från alla håll mot kärnkraftverket Zaporizjzja, det största kärnkraftverket i Europa. Brand har redan brutit ut. Om det exploderar blir det 10 gånger större än Tjernobyl! Ryssar måste OMEDELBART upphöra striden, tillåta brandmän att komma in och upprätta en säkerhetszon!”, skrev Dmytro Kuleba vid 01.30-tiden på Twitter.

Striderna var över klockan 04 enligt CNN. Och vid klockan 06.20 kom den statliga räddningstjänsten att meddela att branden var släckt och att ingen person hade omkommit.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har talat med Ukrainas president och ledarna var överens om att Ryssland omedelbart måste upphöra med attacken mot kraftverket.

”Premiärministern sade att president Putins hänsynslösa handlingar nu direkt kan hota säkerheten i hela Europa. Han sa att Storbritannien skulle göra allt det kunde för att säkerställa att situationen inte förvärras ytterligare”, säger en talesperson för Johnson, enligt Sky News.

Boris Johnson vill nu att FN:s säkerhetsråd ska träffas i ett extrainsatt möte på fredagen.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se

Annons