Börsveckan ger fyra köpråd och ett säljråd i sista utgåvan innan sommaruppehållet

Publicerad

Börsveckan ger köpråd för Carlsberg, Kabe, Elekta och Ferronordic i den sista utgåvan innan sommaruppehållet. Tidningen lämnar rådet avvakta för Harboes Bryggeri, Kopparbergs, Beijer Ref, H&M och Hexagon samt ger säljråd för Sectra. Nästa utgåvan av tidningen kommer den 21 augusti.

Danska öljätten Carlsberg kan efter försäljningen av sin ryska verksamhet fokusera på kärnverksamheten och konsolidera marknaden. Balansräkningen är solid och värderingen relativt försiktig, bedömer Börsveckan och ger köpråd för aktien.

Harboes Bryggeri är en lågt värderad aktie, men konkurrensen är stenhård för mindre aktörer och den finansiella historiken är svag. Tidningen ger rådet avvakta och föredrar Carlsbergs aktie.

Kopparbergs växer fint med starka marknadspositioner och bredare geografiskt avtryck. Återhämtning i turism samt en varm sommar kan ge bra effekt på översta raden, men med lönsamheten är det sämre ställt. ”Allt sammantaget så är vi neutralt inställda till Kopparbergs just nu”, skriver Börsveckan.

Kylgrossisten Beijer Ref växer så det knakar och nu ska Nordamerika erövras genom ett stort förvärv. Tidningen ser stabila tillväxtutsikter i ett bolag med stark historik. ”Allt sammantaget anser vi att värderingen är något hög eller möjligen rimlig”, skriver Börsveckan och väljer att avvakta.

Klädbolaget H&M lämnade en stark rapport för andra kvartal och aktien rusade. Värderingen är dock inte jättebillig då marknadsutsikterna för konsumentbolag fortfarande är osäkra, anser tidningen som står fortsatt vid sidlinjen.

Det går bra för Kabe med hög tillväxt, trots att hushållen är pressade. Husvagn och husbil är trots stigande finansieringskostnader fortfarande ett prisvärt alternativ, och hemestern är här för att stanna. ”Kabe är därför värt en chansning och vi trycker åter på köpknappen”, skriver Börsveckan.

Elekta hade en bra avslutning på året och regionen APAC är draglok. Access är ett ord på modet just nu inom medicinteknik där man ser den stora potentialen i marknader med låg penetration som just i Asien. Värderingen är aptitlig och bolaget har medvind, bedömer tidningen och ger köpråd.

Medicinteknikbolaget Sectra har en grundmurad kvalitetsstämpel. ”Sectra är riktigt vasst, men värderingen är för hög. Det blir en klassiker: fint bolag men dyr aktie och rådet således sälj”, skriver Börsveckan.

Tunga fordonsåterförsäljaren Ferronordic har sålt sin ryska verksamhet och kassan motsvarar närmare 60 procent av börsvärdet. Fokus ligger nu på Tyskland och Kazakstan. Risken är hög, men tidningen tror att det kan betala sig att ta den risken och köpstämplar aktien.

Mätteknikbolaget Hexagons värdering är inget fynd och på tolv månaders sikt blir Börsveckans råd att avvakta.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Annons