Bopriserna fortsatte att falla brett i november – SBAB

Publicerad

Priserna på lägenheter och villor fortsatte att falla brett under november. Det visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för höstmånaden.

– Fortsatt stigande bostadsräntor betyder fortsatt fallande bostadspriser. Fortsätter fallet är vi snart uppe på ett sammanlagt prisfall på de 20 procent som vi tidigare spått som ett resultat av ränteuppgången. Då har vi inte tagit höjd för elprisernas osäkra utveckling som rimligen påverkar villapriserna mer än lägenhetspriserna. Vår prognos förutsätter också att vi inte får se en markant ökande arbetslöshet samtidigt som räntorna förblir höga. Då lär vi få se en betydligt större nedgång än 20 procent, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Lägenhetspriserna backade med 1,3 procent och villapriserna med 1,4 procent. I Storstockholm är priserna nu ned med 20 procent sedan toppen i våras.

Priserna föll i november i samtliga regioner medan undantag för lägenheter i norra Sverige, som steg med 1,2 procent, och villapriserna i Storgöteborg, som steg med 1,2 procent.

Nedgången för villor var som störst i Storstockholm där priserna backade med 4,1 procent. Vad gäller lägenheter var prisnedgången som störst i Stormalmö, -3,1 procent.

Totalt har villapriserna i Sverige nu backat med 15 procent sedan toppen. Nedgången är störst i Stockholm följt av Malmö och Göteborg. Lägenhetspriserna är ned mest i Göteborg följt av Malmö och södra Sverige.

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Annons