Bank of England måste fortsätta jobbet med att få ner inflationen – Bailey

Publicerad

Bank of England-chefen Andrew Bailey sa på måndagen att centralbanken måste fullfölja jobbet för att få ner inflationstakten som är högre än i något annat G7-land. Enligt Bailey har den höga inflationen hållit sig kvar längre än vad banken förväntat sig.

”Det är avgörande att vi fullföljer vårt uppdrag, uppfyller vårt mandat att återföra inflationen till målet på 2 procent och skapar en miljö med prisstabilitet där den brittiska ekonomin kan blomstra”, sade Bailey i ett tal som han skulle hålla senare på måndagen, rapporterar Reuters.

Baileys kommentarer är i stort sett ett eko av tidigare uttalanden som har övertygat investerare om att fler räntehöjningar är att vänta.

Ränteterminer pekar på en topp i styrräntan på mellan 6,25 och 6,50 procent i början av 2024, vilket skulle vara den högsta nivån på 25 år och upp från nuvarande 5 procent. Bank of England har höjt räntorna vid vart och ett av sina senaste 13 möten.

Bailey uppgav igår också att en del av den åtstramningen ännu inte känns eftersom bolånetagare gradvis måste refinansiera.

Lars Johansson
lars.johansson@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Annons