Atlant Multi Strategy minskade 0,5 procent i juni – fortsatt fokus på lägre aktierisk

Publicerad

Fonden Atlant Multi Strategy minskade 0,5 procent i juni. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 0,6 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltningschefen Anders Kullberg.

Det som fascinerar förvaltaren mest just nu är att det varit ett fåtal bolag som drivit hela börsuppgången i USA, där bland annat Nvidia och Tesla legat i framkant.

”Även i Sverige ser vi ett liknande mönster, där det är ett mindre antal stora bolag som går väldigt bra, till exempel Atlas och H&M, och som driver uppgången. Samtidigt som väldigt många bolag noteras långt ifrån sina högstanivåer och till och med på nya bottennivåer”, skriver förvaltaren.

Kullberg menar att marknaden tveklöst kommer att få se en normalisering framöver där antingen riskviljan och optimismen breddar ut sig alternativt att pessimismen även sprider sig till de högst värderade bolagen.

”Mycket fokus har återigen varit kring inflationssiffror och centralbankernas agerande, men vi fortsätter att upprepa att så länge arbetsmarknaden förblir stark ser vi ingen risk för hårdlandning i ekonomin på kort sikt, vare sig i Sverige, övriga Europa eller i USA, och huruvida styrräntan höjs 25 punkter hit eller dit spelar mindre roll. Det viktiga nu är att inflationstoppen är passerad, och att styrräntetoppen snart är det också, varför marknaden sedan en tid blickar förbi den diskussionen och mer fokuserar på kommande räntesänkningar.”

Inför juli är förvaltaren fortsatt negativt inställd till USA där VIX fallit kraftigt och Fear & Greed indexet signalerar extrem girighet.

”Sammantaget medförde de mestadels negativa fondresultaten, att även Atlant Multi Strategy tappade något under perioden. Inga förändringar i fondens innehav gjordes, där fortsatt fokus ligger på en mindre aktiekopplad risk än genomsnittligt.”

Atlant Multi Strategy, %juni, 2023
Fond MM, förändring i procent-0,5
Fond i år, förändring i procent0,6

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Annons